Intressant om snöleoparder

Jag var med ett par avgångsklasser, åk 3 på NA-programmet, på ett studiebesök på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, idag. Jag hoppas att några elever blev inspirerade av såväl utbildningsprogram och miljö i och runt detta universitet.

Den största egna behållningen fick jag av ett föredrag av forskaren Örjan Johansson. En riktig entusiast som under flera år har forskat på den centralasiatiska snöleoparden. I fält. I mycket utmanande miljöer. De prövningar som han berättade om, t ex att ta sig 900 km från Ulan Bator till det bergspass där undersökningarna skulle utgås ifrån, sakna tillgång till kommunikation (annat än möjlighet att skicka nödsignaler), vittnar om en otrolig entusiasm för det han var där för att göra.

Bild av Marcel Langthim från Pixabay

Snöleoparderna kartlades med hjälp av GPS-halsband. För att sätta på dessa halsband var gruppen tvungna att fånga snöleoparderna i en snara, för att sedan söva dem. Halsbanden fick leoparden bära på sig i 20 månader; vid den tidpunkten så släppte låsmekanismen varpå halsbandet föll till marken.

Örjan Johansson visade kartor över reviren och snöleopardernas vandringsvägar. De visade att de alltid höll sig i bergen, aldrig nere på stäppen. Antalet snöleoparder i området är okänt, en gissning var några tusental i de centralasiatiska bergsmassiven. Reviren var stora och mycket väl avgränsade. Kartorna visade också hur en snöleopard på kort tid tog över ett revir efter den tidigare innehavarens frånfälle – antagligen så upptäckte den att färska revirmarkeringar (”incheckningar” med dagens språkbruk på sociala medier) saknades.

Under studierna var det flera individer som blev infångade flera gånger. Örjan berättade om en individ som blev så van att den inte drog åt snaran den fastnade i. När forskarteamet kom för att söva den så lyckades den undgå de första bedövningspilarna genom att hoppa; den visste precis vad som väntade.

Hade jag själv stått inför valet att välja utbildning idag hade SLU varit en kandidat till lärosäte, främst pga miljön och entusiasm som råder där. Nuvarande studentgeneration har mina varma lyckönskningar i valet av lärosäte och utbildning.

Föreläsningssalen Loftet i byggnaden Ladan på SLU. Notera taket!

Länk till Notis inför Örjan Johanssons disputation
Länk till Örjan Johanssons egen berättelse om arbetet bakom avhandlingen

Standard

Kommentera gärna, markdown-formatering OK